Hrvatski English

Veli Lošinj

Veli Lošinj je gradić koji se smjestio u maloj uvali na jugoistočnoj strani otoka Lošinja u podnožju brda Sv. Ivan. 
Nekada je Veli Lošinj bio najveće naselje na otoku, veće od Malog Lošinja, i od tuda potječe naziv Veli Lošinj, odnosno Velo Selo. Danas je treće po veličini naselje cresko-lošinjskog otočja, nakon Malog Lošinja i Cresa.
Veli Lošinj je gradić bogate povijesti, bogat raznim kulturnim znamenitostima u koje se ubrajaju brojne stare vile s velikim vrtovima. Upravo su te raskošne vile dokaz nekadašnjeg bogatstva Velog Lošinja i njegovih stanovnika, prvenstveno bogatih kapetana i moreplovaca. Osim brojnih raskošnih vila, od povijesnih znamenitosti u gradu se nalazi barokna župna crkva Sv. Antuna Pustinjaka sa visokim zvonikom, kula s kruništem koja je podignuta u 16. stoljeću radi obrane luke od invazije s mora, i crkva Sv. Nikole iz 15. stoljeća.
foto by Ivan Brčić

Ljubitelji sporta i rekreacije mogu uživati u košarci, odbojci, nogometu, biciklizmu, pješačenju, vaterpolu, ronjenju, ribolovu, jedrenju, jet-ski, i brojnim drugim sportskim aktivnostima. 
foto by Ivan Brčić

U Velom Lošinju nalazi se edukacijski centar o moru Plavi svijet u kojem se mogu razgledati izložbe, interaktivne i multimedijske prezentacije o životu u moru, s posebnim naglaskom na ugrožene morske organizme poput morskih sisavaca i morskih kornjača.

foto by Joshua Cirjak